Pogledajte video o tiskanju hrvatskih kuna

Objavljeno: 2.6.2017.

Hrvatska narodna banka izdala je edukativni video o procesu tiskanja novčanica kuna. HNB kao zakonski izdavatelj novčanica i kovanog novca kuna i lipa organizira i osigurava tiskanje novčanica i kovanje kovanog novca, primjerenu pričuvu te redovitu opskrbu novčanicama i kovanim novcem na području Republike Hrvatske.

Novčanice kuna izrađuju se u licenciranim inozemnim tiskarama koje se odabiru u postupku međunarodnog natječaja, a izdaju se u apoenima od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1000. Naziv novčane jedinice kuna potječe od naziva za kunu zlaticu, čije je krzno u hrvatskim krajevima u prošlosti služilo kao sredstvo robne razmjene, odnosno imalo je funkciju novca. Autori su idejnog rješenja novčanica kuna Miroslav i Šimun Šutej i Vilko Žiljak, a svaka od njih ima svoju osnovnu boju. Na licu novčanica nalazi se lik jednog velikana hrvatske povijesti i kulture, dok su na novčanici od 5 kuna zajedno dvojica obiteljski povezanih hrvatskih plemića. Naličje svih novčanica prikazuje panoramu ili karakterističan motiv jednoga hrvatskog grada. Novčana jedinica Republike Hrvatske kuna uvedena je 30. svibnja 1994.

Hrvatska narodna banka punu pozornost posvećuje zaštiti od krivotvorenja gotovog novca te se pri dizajniranju novčanica i kovanog novca kuna i lipa posebna pozornost poklanja novim zaštitnim elementima, koji su jednostavni za provjeru i složeni za imitaciju. Također se kontinuirano provodi Nacionalni program obuke provjere autentičnosti, kao i sustavna opskrba novim novčanicama te se izdvajaju pohabane i oštećene novčanice kako bi se olakšalo utvrđivanje autentičnosti. Osim toga, aktivno se svakodnevno surađuje  s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta MUP-a RH i Državnim odvjetništvom RH.