Pojačani rizici vezani uz usporavanje korporativne dinamike

Objavljeno: 21.10.2021.
Pojačani rizici vezani uz usporavanje korporativne dinamike

Snažniji ekonomski oporavak od očekivanog potaknuo je optimizam, ali novi sojevi virusa i relativno slabija procijepljenost pridonose daljnjoj neizvjesnosti. Unatoč poboljšanom poslovanju u 2021. te postupnom izlasku iz programa pomoći, strukturni izazovi za poduzeća su pojačani, osobito rizici vezani uz usporavanje korporativne dinamike", ustvrdio je Boris Vujčić, guverner HNB-a danas u uvodnom govoru pod nazivom "Pogled u zamagljeno ogledalo: rizici za financijsku stabilnost u uvjetima oporavka od pandemijske krize" na konferenciji "Izazov promjene" koju su u Rovinju organizirali Zagrebačka burza i Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.

Prema njegovim riječima, potkraj 2020. i tijekom 2021. raste udio dobrovoljnih izlazaka s tržišta, dok su stečajevi počeli rasti s vrlo niske razine tek sredinom ove godine.

"To je donekle i očekivano zbog administrativno-pravnih razloga, no poduzeća koja dobrovoljno izlaze s tržišta obično su produktivnija od onih koja odlaze kroz prisilan postupak. Zbog toga rastu rizici koji izviru iz kvarenja korporativne demografije – manje je novih perspektivnih poduzeća na tržištu, uz niži broj izlazaka slabih poduzeća kroz stečajeve", naglasio je guverner.

On je istaknuo i kako je sektor kreditnih institucija ostao profitabilan, ali i da je ostvarivanje zarada u uvjetima niskih kamatnih stopa za banke ipak otežano.

"Udio neprihodujućih kredita (NPL) u ukupnima se nastavio smanjivati, pretežito u portfelju kredita poduzećima, dok je iznos NPL-ova u portfelju kredita kućanstvima porastao. No, nova kreditna aktivnost amortizirala je taj rast, pa se udio NPL-ova zadržao na 7,1%. Iako se udio NPL-ova u ukupnim kreditima smanjuje pod utjecajem rasta ukupnih kredita i prodaje loših plasmana, u djelatnosti smještaja i pripreme hrane zabilježen je blagi rast - nakon pet uzastopnih tromjesečja rasta udio NPL-ova kod te djelatnosti povećao se za tri postotna boda i dosegnuo je 9,6%, a još je veće pogoršanje vidljivo u djelatnosti prijevoza", rekao je Vujčić.

Govoreći o situaciji na nekretninskom tržištu, guverner je naveo kako cijene stambenih nekretnina nastavljaju rasti, iako sporije nego u 2019. te da odstupanje cijena stambenih nekretnina od dugoročnog trenda signalizira povišene rizike u narednom razdoblju.

Pretraživanje novosti