Pojava krivotvorenih novčanica od 1000 kuna

Objavljeno: 1.7.2003.

Hrvatska narodna banka i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske obavještavaju javnost da su se u optjecaju pojavile krivotvorene novčanice od 1000 kuna, s datumom izdanja 31. listopada 1993. godine.
Sve do sada otkrivene krivotvorine imaju otisnutu istovjetnu oznaku serije A...E, dok su serijski brojevi otisnuti u različitim varijantama. Krivotvorene novčanice izrađene su tiskom, što upućuje na moguću izradu većih količina krivotvorina. Stoga je potreban pojačani oprez prigodom zaprimanja novčanica od 1000 kuna, a građani koji uoče sumnjive primjerke trebaju odmah o tome obavijestiti policiju.
Krivotvorene novčanice u apoenu od 1000 kuna otkrivene su u Osijeku, Našicama, Đakovu, Slavonskom Brodu, Novskoj, Okučanima, Novoj Gradiški, Zagrebu, Rijeci, Crikvenici, Opatiji i Rovinju. U optjecaj su stavljane najčešće plaćanjem manjih računa u kioscima, trgovinama, benzinskim pumpama, kafićima, kolodvorima i kladionicama.
Krivotvorine je moguće relativno lako uočiti i prepoznati po izrazito žućkastoj boji papira upotrijebljenog za tisak, te po preklapanju oboda crteža portreta Ante Starčevića s crtežom podloge, uslijed pomaka u postupku tiskanja. Preklapanje crteža portreta i podloge daje dojam obrubljenosti crteža portreta uskim zamrljanim pojasom s jedne strane portreta, dok je s druge strane portreta vidljiv uski neotisnuti pojas. Vodeni znak nije ugrađen u masu papira, već je otisnut na naličju krivotvorene novčanice. Kad se naličje krivotvorene novčanice promatra plošno, u području vodenog znaka uočljive su otisnute sjajne žućkaste konture portreta Ante Starčevića. Imitirani vodeni znak položajem, crtežom portreta i izrazito mutnim žućkastim konturama vidljivo odstupa od izgleda originalnog vodenog znaka. Zaštitna kovinska nit imitirana je folija tiskom, tako da se dobiva privid sjajnih srebrnih kovinskih prozorčića, karakterističnih za originalnu novčanicu. Boje na crtežu portreta i u natpisima na krivotvorinama su tamnije, a na dijelovima crteža podloge i mini natpisa mutne su i razlivene.
Tijekom dosadašnjeg postupanja na rasvjetljavanju okolnosti u svezi stavljanja u optjecaj ovih krivotvorina, Ministarstvo unutarnjih poslova je nakon provedenih kriminalističkih obrada podnijelo kaznene prijave protiv ukupno 6 osoba, zbog osnovane sumnje da su stavljanjem u optjecaj navedenih krivotvorina počinile kazneno djelo krivotvorenja novca iz čl. 274 Kaznenog zakona. Spomenute prijave podnijete su protiv dvije osobe u Zagrebu, tri osobe u Slavonskom Brodu i jedne osobe u Rijeci.
Ministarstvo unutarnjih poslova nastavlja s poduzimanjem daljnjih mjera u cilju utvrđivanja porijekla krivotvorenog novca, te identifikacije drugih počinitelja navedenog kaznenog djela.