Pozitivno je prihvaćeno povećanje gornjeg limita za beskontaktna plaćanja

Objavljeno: 9.9.2020.
Pozitivno je prihvaćeno povećanje gornjeg limita za beskontaktna plaćanja

U sklopu panel-rasprave "Ka-Ching No More With Fintech" tijekom konferencije Digital Takover 2020. Linardo Martinčević, savjetnik u Direkciji za odnose s međunarodnim financijskim institucijama objasnio je što su stabilne digitalne valute (stablecoins) i na kojim mehanizmima počivaju. Iznio je stanje glede recentnih trendova u Hrvatskoj koji se odnose na porast bezgotovinskog plaćanja, kao i vrlo pozitivno prihvaćeno povećanje gornjeg limita za beskontaktna plaćanja na iznos od 250 kn. Dodatno je pojasnio ulogu Inovacijskog huba HNB-a kao komunikacijsko-informacijske platforme uspostavljene s ciljem pružanja neobvezujuće i neformalne podrške poslovnim subjektima koji razvijaju inovativni proizvod ili uslugu iz područja fintecha.

Jedan od oblika digitalne valute središnjih banaka, a tako i Hrvatske narodne banke, već postoji, a riječ je o računima banaka otvorenima kod HNB-a putem kojih se provodi monetarna politika i namiruju platne transakcije, rekao je savjetnik iz HNB-ove direkcije.

Hrvatska narodna banka prati svjetske trendove razvoja i istraživanja digitalnih valuta središnjih banaka (Central Bank Digital Currency), ali zasada se ne okušava u njihovu testiranju budući da ono zahtijeva znatan angažman resursa, objasnio je Martinčević, te dodao da su kriptovalute u pravilu zasnovane na decentraliziranom sustavu, uz nepostojanje pojedinačnoga odgovornog subjekta.

Istaknuo je prednosti open bankinga, odnosno mogućnosti za nove pružatelje platnih usluga – pružatelje usluge iniciranja plaćanja (PISP) i informiranja o računu (AISP) – na temelju revidirane direktive o platnim uslugama Europske unije (PSD2).

U panel-raspravi sudjelovali su i Filip Šaravanja (Hanfa), Vuk Vuković (Oraclum), Boris Agatić (tehnološki poduzetnik) i Ana Zovko (Croatia osiguranje), dok je raspravu moderirao Oleg Maštruko (Bug d.o.o.).

Cijeli program konferencije može se naći na sljedećoj poveznici, a za praćenje internetskog prijenosa programa, pa i ove panel-rasprave, potrebno je prethodno zatražiti besplatnu ulaznicu upisivanjem e-adrese.

Pretraživanje novosti