Predstavnici Jedinstvenoga sanacijskog odbora u Hrvatskoj narodnoj banci

Objavljeno: 14.11.2022.
Predstavnici Jedinstvenoga sanacijskog odbora u Hrvatskoj narodnoj banci
Daniel McCarthy, Boris Vujčić, Jesus Saurina Salas, Lidija Pranjić i Roman Šubić

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, viceguverner Roman Šubić i direktorica Ureda za sanaciju kreditnih institucija Lidija Pranjić održali su danas sastanak s članom uprave Jedinstvenoga sanacijskog odbora Jesusom Saurinom Salasom i direktorom Danielom McCarthyjem. Osim razmjene mišljenja o aktualnostima vezanima uz sanacijsko planiranje za hrvatske banke, razgovaralo se i o stanju bankovnog sustava u Republici Hrvatskoj te utjecaju uvođenja eura i rusko-ukrajinskog sukoba na gospodarstvo Republike Hrvatske.

Središnja tema sastanka bila je razmjena najnovijih informacija o bankovnom sustavu, makroekonomskim pokazateljima i sanacijskim pitanjima te ocjena mogućih utjecaja događaja u okružju na hrvatski bankovni sustav. Hrvatski bankovni sustav ostao je visokokapitaliziran i stabilan unatoč nepovoljnim događanjima u okružju te se trenutačno okreće novim izazovima koji se odnose na pridruživanje europodručju i uvođenje eura kao službene valute, što će svakako pridonijeti daljnjoj integraciji Hrvatske europskom gospodarskom prostoru. Osim predstavnika Ureda za sanaciju kreditnih institucija, jednom dijelu sastanaka također su prisustvovali predstavnici supervizije HNB-a kao i predstavnici Ministarstva financija.

S početkom listopada 2020. godine Republika Hrvatska postala je punopravnom članicom sudionicom jedinstvenoga sanacijskog mehanizma koji uz Jedinstveni sanacijski odbor čine nacionalna sanacijska tijela država članica sudionica. Aktivno sudjelovanje predstavnika Hrvatske narodne banke u upravljačkoj strukturi Jedinstvenoga sanacijskog odbora dodatno promiče Republiku Hrvatsku i njezine interese te omogućuje kontinuirano unaprjeđenje sanacijskog okvira, čime se osiguravaju preduvjeti za pravodoban i učinkovit postupak provedbe sanacijskih ovlasti, zaključeno je na sastanku.