Preminuo Željko Rohatinski, bivši guverner HNB-a

Objavljeno: 13.12.2019.
Preminuo Željko Rohatinski, bivši guverner HNB-a

U četvrtak 12. prosinca 2019. iznenada je preminuo bivši guverner Hrvatske narodne banke dr. sc. Željko Rohatinski. Rođen je 3. kolovoza 1951. u Zagrebu. Diplomirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu 1974., na kojem je i doktorirao 1988. godine s radom "Uloga, ciljevi i metode ekonomske politike i problem ročnosti".

U Republičkom zavodu za društveno planiranje počeo je raditi 1974., a generalnim direktorom Zavoda imenovan je 1989. Godinu dana poslije postao je voditeljem Odjela za makroekonomsku analizu i politiku Ekonomskog instituta u Zagrebu, koji je vodio do 1998. godine, kada prelazi na mjesto glavnog ekonomista Privredne banke Zagreb.

U travnju 2000. godine preuzima mjesto direktora za makroekonomske analize koncerna Agrokor, na kojem se zadržao nekoliko mjeseci.

Hrvatski sabor imenovao je 12. srpnja 2000. Željka Rohatinskog guvernerom HNB-a, a drugi je put za guvernera središnje banke izabran u srpnju 2006. godine.

Bio je iznimno cijenjen hrvatski ekonomist, četvrti guverner HNB-a te ujedno guverner hrvatske središnje banke s najdužim mandatom, od srpnja 2000. do srpnja 2012. godine.

U guvernerskom mandatu Rohatinski je brižljivo čuvao nezavisnost hrvatske središnje banke, te je nakon izbijanja svjetske financijske krize 2008. godine čvrsto djelovao u smjeru očuvanja hrvatskoga bankarskog sustava.

Za svoj rad dobio je nekoliko priznanja – mjesečnik The Banker 2009. godine dodijelio je Željku Rohatinskom nagradu za najboljega europskog guvernera i za najboljega centralnog bankara 2008. godine u globalnim razmjerima.

Uživao je i veliko povjerenje građana, a 2008. godine dobio je nagradu Hrvatske udruge za odnose s javnošću za najboljega komunikatora među osobama iz javnog života.

Autor je niza stručnih i znanstvenih članaka i knjiga. Jedan od najvećih svjetskih akademskih izdavača Palgrave Macmillan objavio je 2017. godine njegovu knjigu "Time and Economics: The Concept of Functional Time" (Vrijeme i ekonomija: koncept funkcionalnog vremena).

U travnju 2019. godine objavljena je njegova knjiga "Kriza u Hrvatskoj", a u studenome autobiografska knjiga "Persona non grata".

Na posljednjoj sjednici Savjeta koju je vodio kao guverner HNB-a, Željko Rohatinski oprostio se od kolega riječima: "Kako smo sve to skupa radili? Ovdje među nama ima i profesora monetarne ekonomije i profesora makroekonomije i ljudi s velikim praktičnim iskustvom u tim poslovima. Svi mi znamo da nismo nikad radili 'by the book', po udžbenicima, po prokušanim metodama, podvrgavajući se nekim navodnim paradigmama, a pogotovo ne dogmama. Naš rad je bio prije svega da gledamo što se zbiva onako kako se stvarno zbiva u uvjetima kakvi oni stvarno jesu, a ne u idealnim modelskim uvjetima, i onda da koristimo jedino sredstvo koje smo mogli koristiti, a to je zdravi razum. Šablone, modeli, sve je to sjajno, ali često u praksi neupotrebljivo zato što uvjeti nisu nikad isti ni u vremenu, ni u prostoru."

Hrvatska narodna banka izražava sućut obitelji i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti.