Priopćenje povodom istupa Udruge Franak u vezi s Hrvatskom narodnom bankom i prosvjeda najavljenog za 16. rujna 2015.

Objavljeno: 15.9.2015.

Povodom istupa Udruge Franak u vezi s Hrvatskom narodnom bankom i prosvjeda najavljenog za 16. rujna 2015., Hrvatska narodna banka daje sljedeće priopćenje:

Udruga Franak, unatoč spremnosti i otvorenosti Hrvatske narodne banke za dijalog, već nekoliko mjeseci kontinuirano i smišljeno primjenjuje različite oblike pritiska u odnosu na Hrvatsku narodnu banku, od podnošenja prekršajnih i kaznenih prijava te zahtjeva za ostavku do organiziranja prosvjeda ispred zgrade Hrvatske narodne banke.

Hrvatska narodna banka želi naglasiti da pritisci, neovisno o izvoru i oblicima, nisu i neće ni na koji način utjecati na neovisnost i objektivnost rada HNB-a, što uključuje stručno i cjelovito sagledavanje pojedinih prijedloga i rješenja, kao i njihovih implikacija na cjelokupno gospodarstvo, a time i sve građane Republike Hrvatske, a ne samo na pojedine interesne skupine. Hrvatska narodna banka ne može i neće podlijegati bilo kojim vrstama pritisaka, bez obzira na to dolaze li oni iz politike, bankarskog sektora ili pojedinačnih interesnih skupina, već će se kao i dosad rukovoditi isključivo svojim mandatom koji je definiran Ustavom i zakonom.

Izvješće o problematici zaduženosti građana kreditima u švicarskim francima i prijedlozima mjera za olakšavanje položaja dužnika u švicarskim francima na temelju zaključka Odbora za financije i državni proračun Hrvatskog sabora.