Radionica za supervizore iz Srednje i Istočne Europe

Objavljeno: 5.5.2003.

Hrvatska narodna banka domaćin je međunarodne radionice Novi bazelski standard (New Basel Capital Accord), koja je počela danas i potrajat će do kraja tjedna. Radionica je posvećena upoznavanju i raspravljanju prijedloga nove regulative koja se odnosi na tri stupa: minimalni kapitalni zahtjevi, supervizorski pristup i tržišna disciplina u bankovnom sektoru. Radionica je organizirana u suradnji s Institutom za financijsku stabilnost Banke za međunarodna poravnanja iz Basela (BIS), a u njenom radu sudjelovat će predstavnici središnjih banaka ili drugih institucija za bankovni nadzor iz Albanije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Estonije, Latvije, Litve, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Poljske, Rusije, Slovačke, Slovenije i Hrvatske.

Uvodna izlaganja za sudionike radionice imat će Jean-Philippe Svoronos i Laurent Le Moel iz Bazelskog odbora za nadzor banaka, koji će govoriti o razlozima, ciljevima i okvirima za donošenje novih standarda, o upravljanju rizicima, procjeni unutrašnjih i vanjskih rizika i njihovim implikacijama, standardnim i internim modelima procjene rizika, prijedlozima novih rješenja glede operativnih rizika, te o tehnikama za ublažavanje i distribuciju kreditnog rizika.
Postupanje i iskustva španjolske središnje banke u pogledu dinamičkih rezervacija predstavit će čelni čovjek njenog odjela za financijsku stabilnost Jesus Saurina. Sudionici iz nekoliko značajnih regionalnih poslovnih banaka (Intesa Bci, Zagrebačke i Privredne banke) iznijet će svoja viđenja i pripreme za primjenu tzv. Basela II. Predstavnici bankovnog nadzora iz zemalja Srednje i Istočne Europe imat će tijekom petodnevnog rada priliku za predstavljanje i raspravljanje svojih priprema i mogućih poteškoća u provedbi predloženih novih rješenja, koja bi trebala ući u konačnu primjenu do kraja 2006. godine.