Rukovodstvo Jedinstvenog sanacijskog odbora u posjetu Hrvatskoj narodnoj banci

Objavljeno: 20.9.2023.
Rukovodstvo Jedinstvenog sanacijskog odbora u posjetu Hrvatskoj narodnoj banci
Boris Vujčić i Dominique Laboureix

Danas je započeo dvodnevni posjet predstavnika Jedinstvenog sanacijskog odbora Republici Hrvatskoj i Hrvatskoj narodnoj banci. Izaslanstvo koje predvodi Dominique Laboureix, predsjednik Jedinstvenog sanacijskog odbora, u ime Hrvatske narodne banke ugostio je guverner Boris Vujčić.

Hrvatsku narodnu banku, kao nacionalno sanacijsko tijelo za kreditne institucije, posjetilo je izaslanstvo Jedinstvenog sanacijskog odbora na čelu s Dominiqueom Laboureixom, predsjednikom Jedinstvenog sanacijskog odbora. Članovi izaslanstva bili su i Jesus Saurina Salas, član uprave Jedinstvenog sanacijskog odbora i direktor sektora za sanacijsko planiranje Daniel McCarthy. 

Osim sastanka s guvernerom Borisom Vujčićem, dvodnevni posjet obilježit će niz sastanaka od kojih je najvažniji sastanak s ministrom financija Markom Primorcem te sastanak s predsjednicima uprava najvećih hrvatskih banaka koje su pod izravnom nadležnošću Jedinstvenog sanacijskog odbora. Središnja tema svih sastanka je razmjena najnovijih informacija o bankovnom sustavu, makroekonomskim pokazateljima i sanacijskim pitanjima te ocjena mogućih utjecaja događaja u okruženju na hrvatski bankovni sustav.

Dominique Laboureix, predsjednik Jedinstvenog sanacijskog odbora nakon sastanaka u Hrvatskoj narodnoj banci rekao je: "Bilo je veliko zadovoljstvo sastati se s predstavnicima Hrvatske narodne banke, koja je jedan od naših ključnih partnera u jedinstvenome sanacijskom mehanizmu. Našim zajedničkim radom osiguravamo da se odluke o sanaciji donose učinkovito i efikasno u svim državama članicama koje sudjeluju u bankovnoj uniji, pri čemu se izbjegavaju negativni učinci na financijsku stabilnost i potrebu za javnom financijskom potporom. Cijenimo povjerenje i suradnju koje smo uspostavili i veselimo se nastavku naših zajedničkih napora usmjerenih prema stvaranju otpornijega bankovnog sustava."

U povodu susreta guverner Vujčić je izjavio: "Iznimno nam je drago što imamo priliku susresti se s predstavnicima Jedinstvenoga sanacijskog odbora i nastaviti našu vrlo uspješnu suradnju. Ovaj posjet predstavnika Jedinstvenoga sanacijskog odbora u sklopu redovnoga godišnjeg dijaloga, koji je ujedno i prvi posjet predsjednika g. Laboureixa, poslužio je za daljnje unapređenje odnosa između naših institucija, s ciljem očuvanja otpornosti financijskog sustava. Cijenimo također povjerenje koje je uspostavljeno između Hrvatske narodne banke i  Jedinstvenoga sanacijskog odbora kao i iznimnu suradnju koju smo uspostavili za vrijeme postupka sanacije banke Sberbank d.d., a koja je, složili smo se, odličan temelj za daljnje očuvanje stabilnosti hrvatskoga bankovnog sustava."