Saborski zastupnici posjetili HNB

Objavljeno: 9.2.2017.
Saborski zastupnici posjetili HNB

Slijedom inicijative i poziva Hrvatske narodne banke zastupničkim klubovima Hrvatskog sabora danas se u HNB-u održao susret zastupnika Hrvatske demokratske zajednice, nacionalnih manjina te Hrvatske narodne stranke s rukovodstvom HNB-a. U toj su prigodi za zastupnike održana izlaganja posvećena instrumentima monetarne politike i upravljanju međunarodnim pričuvama, a guverner i  drugi članovi rukovodstva HNB-a odgovarali su na zastupnička pitanja, te u otvorenom razgovoru raspravljali o mandatu i zadacima Hrvatske narodne banke.

Današnjem susretu prisustvovali su članovi Kluba zastupnika Hrvatske demokratske zajednice Grozdana Perić, Marijana Balić, Dragica Roščić, Damir Felak i Anton Kliman;  Robert Jankovics, potpredsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina i Božica Makar, članica Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata. Svi navedeni saborski zastupnici, izuzev Marijane Balić, članovi su Odbora za financije i državni proračun Hrvatskog sabora. Ispred Hrvatske narodne banke sastanku su nazočili guverner Boris Vujčić, zamjenik guvernera Relja Martić, te viceguverneri Vedran Šošić, Damir Odak, Tomislav Presečan i Bojan Fras.

Hrvatska narodna banka namjerava i ubuduće nastaviti s ovom praksom, te se nada da će se pozivu odazvati i drugi zastupnički klubovi Hrvatskog sabora da bi se međusobno informiranje i dijalog između hrvatskog parlamenta i središnje banke nastavili i proširili i izvan redovitog izvješćivanja pred saborskim tijelima, odnosno na plenarnim sjednicama. Prošlog mjeseca rukovodstvo Hrvatske narodne banke susrelo se s predstavnicima Kluba zastupnika nacionalnih manjina, a susret je bio posvećen detaljnijem informiranju zastupnika o praćenju zaštite potrošača, kao i o monetarnoj politici i njezinim instrumentima.