Makroekonomska stabilnost i dalje se održava

Objavljeno: 3.12.2003.

Savjet Hrvatske narodne banke na sjednici održanoj u srijedu, pod predsjedanjem zamjenika guvernera dr. Borisa Vujčića, obaviješten je o najnovijim gospodarskim i financijskim pokazateljima, koji govore da se makroekonomka stabilnost u zemlji i dalje održava. Prema raspoloživim podacima, očekuje se da godišnji porast maloprodajnih cijena neće premašiti 2 posto. Tečajne oscilacije kune prema euru ne prelaze uobičajena sezonska kolebanja, dok je tečaj kune prema dolaru odraz međuvalutnih promjena u globalnim odnosima. Kamatne stope na međubankovnom tržištu niže su nego u prethodnom razdoblju, a rast bankovnih plasmana i dalje se usporava.

Savjet HNB-a suglasio se s dopunom odluke o načinu i uvjetima pod kojima nerezidenti ulažu u domaće vrijednosne papire i udjele u domaćim investicijskim fondovima, kojom je pojašnjeno da se odluka ne odnosi na ugovore koji su sklopljeni prije njenog donošenja, a dopunom Odluke o plaćanju i naplati stranim sredstvima plaćanja u zemlji dopuštena je uplata donacija u znanstvene, kulturne i humanitarne svrhe i u stranim sredstvima plaćanja.

Na dnevnom redu Savjeta bili su i zahtjevi Hypo Alpe-Adria Bank AG Klagenfurt za stjecanje više od 75 posto dionica Slavonske banke d.d. Osijek, te zahtjev Josipa Samaržije za stjecanje više od 75 posto dionica Banke Kovanica d.d. Varaždin, koje je Savjet i odobrio.

Savjet se suglasio i s prijedlozima nadzornih odbora nekoliko banaka za imenovanje novih članova uprave: Darko Kosovec postaje član uprave Centar banke d.d. Zagreb, Branka Oštrić članica uprave Partner banke d.d. Zagreb, Jasna Širola članica uprave Raiffeisen banke d.d. Zagreb i Dieter Hornbacher član uprave Volksbank d.d. Zagreb.