Smanjenje BDP-a u 2020. oko 9 posto; u 2021. godišnji rast oko 5 posto

Objavljeno: 17.12.2020.

Guverner HNB-a-Boris Vujčić danas je predstavio Projekciju monetarne politike za 2020. i 2021. godinu. Pritom je ustvrdio kako se realni bruto domaći proizvod (BDP) djelomično oporavio u trećem tromjesečju, nakon snažnog pada ostvarenog u drugom tromjesečju. Međutim, dostupni podaci za listopad, kao i nepovoljan razvoj epidemiološke situacije, upućuju na znatno usporavanje oporavka u posljednjem tromjesečju, što bi se moglo nastaviti i početkom sljedeće godine. Stoga bi i smanjenje realnog BDP-a na razini cijele godine moglo biti nešto veće od posljednjih projekcija i dosegnuti 8,9 posto BDP-a. Očekuje se da će tijekom 2021. pandemija biti razmjerno uspješno kontrolirana te bi uz primjenu učinkovitog cjepiva postupni oporavak gospodarske aktivnosti mogao započeti u drugom tromjesečju, a godišnji rast BDP-a u 2021. mogao bi iznositi 4,9 posto.

Iako bi zaposlenost mogla pasti za 1,5 posto, a stopa nezaposlenosti povećati se na 7,5 posto radne snage, reakciju tržišta rada na pad gospodarske aktivnosti u 2020. ublažile su snažne mjere Vlade RH za očuvanje zaposlenosti. Stoga bi i oporavak tržišta rada u 2021. mogao biti razmjerno blag, istaknuo je guverner. U 2020. se očekuje usporavanje stope inflacije na 0,2 posto, uglavnom zbog znatnog smanjenja cijena energije (poglavito naftnih prerađevina) u odnosu na prethodnu godinu, a inflatorni pritisci mogli bi biti prigušeni i u 2021., kada se očekuje stopa inflacije od jedan posto. Ubrzanje inflacije ponajviše bi bilo rezultat rasta cijena energije.

U ekonomskim odnosima s inozemstvom, nakon primjetnog smanjenja viška na tekućem i kapitalnom računu platne bilance u 2020. ponajprije zbog osjetnog pada prihoda od turizma, tijekom 2021. očekuje se rast viška, ponajviše potaknut oporavkom turističke aktivnosti.

HNB će, naglasio  je guverner, nastaviti održavati stabilnost tečaja kune prema euru i podržavati povoljne domaće uvjete financiranja i u 2021.