Spremni smo za eurozonu

Objavljeno: 17.11.2022.

Guverner Boris Vujčić razgovarao je 16. studenoga 2022. s Andreom Marić za Media Servis


"U ovom trenutku mogu reći da smo svakako spremni za ulazak u eurozonu", rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić te dodao da je pred nama još 45 dana finiša gdje treba još puno toga odraditi prvenstveno što se tiče distribucije gotovine.

Guverner je podsjetio da će od 15. prosinca krenuti tehnička prilagodba bankomata na eure te da je dogovoreno s bankama da se neće naplaćivati naknada za podizanje gotovine na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže do 15. siječnja 2023.

"Bit će objavljena interaktivna mapa tako da će svi moći vidjeti koji bankomati u kojem trenutku daju kune, a koji eure u tom prijelaznom razdoblju", naglasio je guverner.

Govoreći o stopi inflacije guverner je rekao da je pozitivan signal da se po prvi put od kada je stopa inflacije počela rasti, rasprostranjenost inflacije počela smanjivati. "Morat ćemo pričekati još podataka da bi mogli zaključiti da će stopa inflacije početi padati, no neki drugi podaci koje radimo u HNB-u, a tiču se prehrambenih proizvoda, pokazuju da se inflacija polako smiruje", objasnio je guverner.

Komentirajući jesensku prognozu Europske komisije koja govori da smo već u recesiji, guverner je rekao da smatra da smo u stagnaciji i da naznake gospodarske aktivnosti koje prati HNB pokazuju da to nije ni približno usporedivo s recesijom iz 2008. niti s onom iz 2020. godine koje su bile stvarne duboke recesije. "Ovdje se prvenstveno radi o usporavanju gospodarstva", smatra guverner.

"Najveći rizik je da dođe do redukcije potrošnje energenata zbog nedostatka prvenstveno plina i znamo od rujna da je to glavni rizik za cjelokupnu europsku ekonomiju jer mora se imati na umu da Hrvatska nije izolirana i da ovisimo o našim najvećim vanjskotrgovačkim partnerima. Ako dođe do redukcije u Njemačkoj ili Italiji, to će se sasvim sigurno odraziti i na našu ekonomiju", istaknuo je guverner.

Na temu rasta referentnih kamatnih stopa Europske središnje banke i kako se taj rast odražava na kredite građana, guverner je poručio da sve ovisi o tome kakav kredit građani imaju, koliko je preostalo dospijeće, radi li se o kreditu s fiksnom ili varijabilnom kamatnom stopom. "Kod prosječnog gotovinskog kredita jedan postotni bod porasta kamatne stope povećava otplatnu ratu za otprilike 2 posto. Za prosječni stambeni kredit takav porast kamatne stope za jedan postotni bod povećava otplatnu ratu za otprilike 5 posto", objasnio je guverner.

Cijeli intervju dostupan je na Youtube kanalu Media Servisa.