Središnja banka izdaje novi prigodni zlatnik

Objavljeno: 26.5.2000.

Hrvatska narodna banka izdala je i uvrstila u prodaju prigodni zlatni kovani novac od 500 kuna pod nazivom "10. obljetnica konstituiranja Hrvatskoga državnog sabora, 30. svibnja 1990. – 30. svibnja 2000." Ovim činom Hrvatska narodna banka trajno obilježava ustroj demokratskoga, višestranačkog Hrvatskoga državnog sabora koji je konstituiran 30. svibnja 1990. godine, nakon prethodno provedenih neposrednih višestranačkih izbora, kao nositelj zakonodavne vlasti u hrvatskoj državi.

Prigodni zlatni kovani novac izrađen je od zlata stupnja čistoće 986/1000, mase 3,5 grama i promjera 18 milimetara, u količini od 500 komada. Zlatni kovani novac izrađen je u specijalnoj tehnici kovanja kojom se postiže kakvoća polirane ploče s visokosjajnim ravnim površinama i matiranim reljefnim detaljima, prigodnih motiva.

Na licu prigodnoga zlatnog kovanog novca prikaz je pročelja zgrade Sabora, dok je na naličju prikaz velike saborske vijećnice u trenutku zasjedanja Zastupničkog doma.

Autor idejnoga i likovnog rješenja za lice ovoga zlatnoga kovanog novca od 500 kuna je akademski kipar Kuzma Kovačić, dok je autor idejnoga i likovnog rješenja za naličje akademski kipar Kažimir Hraste.