Tečaj stabilan, izvoz raste

Objavljeno: 17.11.2004.

Najznačajniji pokazatelji o aktualnim gospodarskim i financijskim kretanjima odnose se na visok porast izvoza i na zaustavljanje rasta inozemnog duga - ocjena je Savjeta Hrvatske narodne banke s današnje sjednice, održane pod predsjedanjem guvernera dr. Željka Rohatinskog.

Izvoz je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci bio, po stalnom tečaju iz 2002. godine. čak za 21,2 posto veći nego u istom lanjskom razdoblju, a i kad se isključi brodogradnja, zbog njenog izrazitog cikličkog utjecaja na pokazatelje, ostaje porast od 17,2 posto. Imajući u vidu da je i lanjska stopa rasta izvoza bila dvoznamenkasta, iako zamjetno niža, to bi mogao biti nagovještaj da je u gospodarstvu ipak došlo do poželjnih strukturnih promjena, koje omogućuju povoljnije uključivanje u međunarodnu razmjenu. Osobito je značajno što se takav rast izvoza ostvaruje u uvjetima stabilnih domaćih cijena (godišnja stopa inflacije, mjerena potrošačkim cijenama, iznosila je u listopadu 2,0 posto) i stabilnog tečaja nacionalne valute (čije oscilacije su nakon isteka turističke sezone smirene , bez ikakvih intervencija središnje banke na deviznom tržištu tijekom posljednja dva mjeseca).

U rujnu i listopadu poboljšana je likvidnost u bankovnom sustavu, pa su i kamatne stope na Tržištu novca pale s 6,67 posto vaganog mjesečnog prosjeka u rujnu na 3,77 posto u listopadu. Plasmani banaka u rujnu su samo nominalno rasli, pa je i godišnja stopa njihovog rasta iznosila oko 12,5 posto, kao i prethodnih mjeseci. Inozemno zaduženje banaka na kraju rujna bilo je za oko 100 milijuna eura niže nego krajem kolovoza.

Na sjednici je donijeta i odluka o konstrukciji i upotrebi međunarodnog broja bankovnog računa (IBAN), koji se koristi u platnom prometu s inozemstvom. Korištenje takvog broja obavezno je u svim zemljama Europske unije, a uvodi se i u zemljama koje se namjeravaju priključiti europskoj uniji. Njegova primjena omogućuje bržu obradu i snižavanje troškova platnih naloga.

Savjet HNB-a na ovoj je sjednici dao suglasnost na prijedlog nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke da predsjednik uprave te banke bude Josip Protega, a član uprave Ivan Sladonja.