Učvršćena suradnja s Jedinstvenim sanacijskim odborom

Objavljeno: 10.2.2021.

Uspostavom bliske suradnje između Europske središnje banke i Hrvatske narodne banke, od početka listopada 2020. Republika Hrvatska postala je punopravna članica jedinstvenoga sanacijskog mehanizma, a predstavnici Hrvatske narodne banke počeli su sudjelovati na plenarnim i izvršnim sjednicama Jedinstvenoga sanacijskog odbora.

S ciljem učvršćivanja suradnje između dvaju tijela, u utorak, 9. veljače, održan je virtualni sastanak Jedinstvenoga sanacijskog odbora i Hrvatske narodne banke kao sanacijskog tijela za kreditne institucije. Sastanku je prisustvovalo cijelo rukovodstvo Jedinstvenoga sanacijskog odbora na čelu s predsjednicom Elke König, a od rukovodstva HNB-a na sastanku su bili guverner Boris Vujčić i viceguverner Roman Šubić, koji ujedno rukovodi poslovima sanacije kreditnih institucija.

Središnja tema sastanka bila je razmjena najnovijih informacija o bankovnom sustavu i o očekivanjima u makroekonomskom okružju te se raspravljalo o aktualnim sanacijskim pitanjima, osobito u kontekstu krize uzrokovane koronavirusom. Na obostrano zadovoljstvo zaključeno je kako je unatoč sadašnjoj situaciji bankovni sustav ostao stabilan zahvaljujući visokoj kapitaliziranosti i likvidnosti kreditnih institucija te pravodobnim reakcijama nadležnih tijela, uz kontinuirano obavljanje svih zadaća koje proizlaze iz sanacijskog okvira. Također je istaknuto da je Hrvatska uspješno prilagodila zakonodavni okvir kojim se dodatno uređuju sanacijska pitanja i kojima je ujedno usvojen paket mjera za smanjenje rizika na razini EU-a s ciljem jačanja otpornosti bankovnog sustava. Pridruživanje Hrvatske jedinstvenom sanacijskom mehanizmu zasigurno će unaprijediti suradnju i s ostalim državama članicama bankovne unije te osigurati učinkovitiji postupak provedbe sanacijskih ovlasti, zaključeno je na sastanku.