Upravljanje financijama za više od 700 učenika i studenata

Objavljeno: 6.4.2016.

S namjerom podizanja razine financijske pismenosti mladih tijekom obilježavanja petoga Svjetskog i drugoga Europskog tjedna novca, u razdoblju od 14. do 18. ožujka 2016., u Hrvatskoj narodnoj banci održana su predavanja za više od 700 učenika srednjih škola diljem Republike Hrvatske. Učenicima je objašnjena važnost donošenja informirane odluke o korištenju bankovnih usluga uz održiv pristup osobnim financijama i detaljnije upoznavanje s osnovnim elementima financijskog poslovanja: transakcijskim računima te depozitnom, kreditnom i elektroničkom poslovanju. Također, predstavljen im je i pravni okvir djelovanja središnje banke na području zaštite potrošača te propis koji obvezuje kreditne institucije na informiranje potrošača pomoću definiranih obrazaca prije samog ugovaranja pojedine bankovne usluge. S obzirom na ovogodišnji slogan pod kojim se obilježava Svjetski tjedan novca, "Take part. Save smart", a kojim se mlade poziva na štednju, učenicima su tijekom predavanja podijeljeni prigodni letci na temu štednje i edukativne knjižice s primjercima kovanog novca.

Obilježavanje Tjedna novca u Hrvatskoj narodnoj banci započelo je sudjelovanjem viceguvernera Bojana Frasa na okruglom stolu "Financijska pismenost i mladi" održanom 14. ožujka 2016.  Okrugli stol organiziralo je Ministarstvo financija, koordinator svih aktivnosti u području financijske pismenosti u Republici Hrvatskoj, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvom gospodarstva, Hrvatskom narodnom bankom, Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga, Hrvatskom udrugom banaka, Hrvatskim uredom za osiguranje, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Hrvatskom gospodarskom komorom, Udrugom društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskim osiguravajućim društvima i Zagrebačkom burzom. Sve navedene institucije tom su prigodom najavile svoje aktivnosti kojima su ove godine obilježile Svjetski i Europski tjedan novca.

Središnji događaj obilježavanja Tjedna novca u Hrvatskoj narodnoj banci bila je javna debata s temom "Studentski krediti – da ili ne", koja je održana 16. ožujka u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom. Pobjednici debate bili su predstavnici negacijske grupe, a zaključak je svih prisutnih da postoji opravdana potreba da se u hrvatski obrazovni sustav uvede osnovno financijsko obrazovanje nužno za bolje razumijevanje dostupnih usluga.

Na panel-raspravi "Financijsko opismenjavanje: koje politike i mjere mogu povećati razinu financijske pismenosti u Hrvatskoj" održanoj 17. ožujka sudjelovao je viceguverner Hrvatske narodne banke Bojan Fras, koji je tom prilikom istaknuo da je središnja banka važnost financijskog opismenjavanja prepoznala odavno te stoga već petnaest godina organizira edukativne posjete srednjoškolaca i studenata. Međutim, primjer jučerašnje učeničke debate održane u HNB-u, u kojoj su učenici iskazali nepovjerenje glede banaka, pokazuje da mladi imaju stavove o novcu i financijskim uslugama, iako ti stavovi ne proizlaze iz njihova vlastitoga korisničkog iskustva ni iz financijske edukacije, zaključio je Fras. Također je dodao kako je važno da mladi ljudi, prije nego što korištenjem biračkog prava budu u prilici utjecati na društvena zbivanja, nauče i temeljne pojmove javnih financija te da znaju što su proračun, manjak ili javni dug.

Istog dana, 17. ožujka, direktorica Ureda za praćenje zaštite potrošača, Snježana Levar, na Simpoziju FORCA 2016: Financijsko obrazovanje – razborita cjeloživotna aktivnost u Dubrovniku, prezentirala je rezultate nedavno provedenog istraživanja „Mjerenje financijske pismenosti“ po metodologiji OECD-a. Simpozij je organizirao Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku, a prisustvovalo mu je više od 300 dubrovačkih srednjoškolaca i studenata.

Svjetski tjedan novca globalna je inicijativa koja se počela obilježavati 2012. godine, a od 2015. godine prvi je put obilježen i Europski tjedan novca. Cilj je obaju događaja na svjetskoj i europskoj razini potaknuti svijest o značenju financijske pismenosti i financijskog obrazovanja mladih. 


Dojmovi učenika Trgovačke škole nakon njihova posjeta HNB-u