Uspješno proradio Nacionalni klirinški sustav

Objavljeno: 6.2.2001.

Svi pokazatelji kojima raspolaže Hrvatska narodna banka pokazuju da je prvi dan rada nacionalnog klirinškog sustava, u ponedjeljak 5.veljače, protekao bez zamjetnih teškoća i sukladno očekivanjima, a obrađeno su ukupno 366.454 transakcije.

Međubankarsko trgovanje preko Tržišta novca Zagreb (TNZ) iznosilo je 5. veljače 49,9 milijuna kuna s prosječnom kamatnom stopom 7,00 posto, međubankarsko trgovanje bez TNZ 33,4 milijuna kuna s prosječnom kamatnom stopom 9,70 posto, dok je prekonoćni ZIBOR na dan 6.veljače iznosio 12,25 posto. To je nešto viša razina kamata nego prethodnih dana, no procjenjuje se da je riječ o privremenoj pojavi u uhodavanju novog sustava, koja neće imati trajnijega učinka na kamatne stope.

Podaci kažu da je početak rada NKS obilježen nešto većim korištenjem lombardnih kredita, no stoga i manjim zaduženjem na prekonoćnom tržištu. To je rezultat činjenice da banke sada moraju imati na računu pokriće za svako bezgotovinsko plaćanje odmah u trenutku njegove realizacije, a ne tek na kraju dana.