Usvojena monetarna projekcija za IV. tromjesečje

Objavljeno: 21.10.2010.

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio najnovija gospodarska i novčana kretanja, te usvojio projekciju monetarne politike za četvrto ovogodišnje tromjesečje i polazišta monetarne politike za sljedeću godinu.

Savjet HNB-a suglasio se s odlukom nadzornog odbora Banco Popolare Croatia d.d. Zagreb da produži mandat predsjedniku uprave te banke Goranu Gazivoda i članu uprave Ivanu Dujmoviću. U Credo banci d.d. Split član uprave i nadalje će biti Mato Mišić. U Privrednoj banci d.d. Zagreb novi član uprave postaje Darko Drozdek, a u Volksbank d.d. Zagreb također novi član uprave bit će Peter Szenkurök.

Na temelju danas prihvaćene odluke, Hrvatska narodna banka planira u sljedećoj godini obogatiti kolekciju prigodnoga kovanog novca i numizmatičkih kompleta s nekoliko novih izdanja. U suradnji s Vatikanskim uredom za filateliju i numizmatiku prigodnim zlatnim kovanim novcem bit će obilježena 300. godišnjica rođenja Ruđera Josipa Boškovića, a u suradnji s Hrvatskim novčarskim zavodom planirano je izdavanje zlatnog kovanog novca s oznakom 10 kuna posvećenog agenciji Ujedinjenih naroda UNESCO, te prigodnog srebrnog kovanog novca od 150 kuna u povodu Olimpijskih igara u Londonu 2012. Uz to, 300. obljetnica Sinjske alke bit će popraćena prigodnim zlatnim i srebrnim novcem. Numizmatičkim kompletom prigodnog optjecajnog kovanog novca od 25 kuna bit će obilježena čak tri datuma: 10. obljetnica međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske, kandidatura Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji i ljetošnja Godišnja skupština Europske banke za obnovu i razvoj u Zagrebu. Bit će izdan i numizmatički komplet optjecajnih kovanica kuna i lipa s godinom kovanja 2011.