Uvodni sastanak misije MMF-a u HNB-u

Objavljeno: 27.7.2001.

Sastancima u Ministarstvu financija i Hrvatskoj narodnoj banci započeo je u petak, 27. srpnja 2001. godine, radni boravak peteročlane Misije Međunarodnog monetarnog fonda u Republici Hrvatskoj. Misija MMF-a na čelu s g. Hansom Flickenschildom boravit će u Hrvatskoj dva tjedna tijekom kojih će s predstavnicima hrvatske Vlade i nadležnih hrvatskih institucija razmatrati pitanja vezana uz Stand-by aranžman koji je MMF odobrio Hrvatskoj u proljeće ove godine.

U uvodnom razgovoru s guvernerom dr. Željkom Rohatinskim i drugim vodećim ljudima hrvatske središnje banke članovi Misije MMF-a upoznati su s aktivnostima koje je Hrvatska narodna banka poduzela u pravcu realizacije obveza iz Stand-by aranžmana, kao i s naporima koje ubuduće namjerava poduzeti u tom cilju.

Guverner Rohatinski istaknuo je tri promjene vezano uz monetarne instrumente: stopa obvezne pričuve smanjena je s 23,5 na 22 posto, proširena je osnovica za obračun devizne obvezne pričuve i uvedena dinamika mjesečnih aukcija blagajničkih zapisa. Standardizirani su zatim ugovori o repo aukcijama. Izrađeni su i prijedlozi Zakona o platnom prometu u zemlji, koji je hrvatska Vlada jučer usvojila, i Zakona o bankama, koji će u redovnu proceduru biti upućen idućeg tjedna. U tijeku je i intenzivan rad na pripremi novog Deviznog zakona. Monetarna su kretanja u skladu s projekcijom, rekao je guverner Rohatinski, dodavši kako su zbog većeg ovogodišnjeg deviznog priljeva i nastojanja HNB-a da spriječi daljnju aprecijaciju tečaja, devizne rezerve HNB-a povećane za gotovo 500 milijuna američkih dolara. No, učinci deviznih intervencija HNB-a neutralizirani su izdavanjem blagajničkih zapisa HNB-a, čime je kretanje primarnog novca ostalo u okvirima predviđenima projekcijom. Pritiske na aprecijaciju tečaja HNB će i ubuduće nastojati neutralizirati bez ugrožavanja svog temeljnog cilja - stabilnosti cijena, naglasio je guverner Rohatinski i tom prigodom.

Voditelj Misije MMF-a gospodin Flickenschild rekao je da raspoloživi podaci MMF-a o HNB-ovom ostvarenju obveza iz Stand-by aranžmana govore o tome da su hrvatske monetarne vlasti postavljene kriterije ostvarile u vrijednostima koje nadmašuju obveze središnje banke preuzete Stand-by aranžmanom, te izrazio očekivanje da će se takvo ostvarenje nastaviti i ubuduće.

Tijekom svog boravka u Hrvatskoj članovi Misije MMF-a imat će razgovore i u Ministarstvu gospodarstva, Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu rada i socijalne skrbi, Hrvatskom saboru, Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, Hrvatskom fondu za privatizaciju, u nekoliko većih hrvatskih banaka, te u još nekim državnim tijelima.