Započeo Svjetski tjedan novca

Objavljeno: 18.3.2024.
Započeo Svjetski tjedan novca

Hrvatska narodna banka u povodu Svjetskog tjedna novca, koji se obilježava od 18. do 24. ožujka 2024., provest će niz edukativnih aktivnosti s ciljem podizanja razine financijske pismenosti.

Ministarstvo financija, ususret obilježavanju ovogodišnjeg Tjedna novca u petak 15. ožujka 2024. u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Agencijom za odgoj i obrazovanje, održalo je stručni skup za odgojno-obrazovne djelatnike na temu "Zaštiti svoj novac, osiguraj svoju budućnost", na kojemu su, među ostalim, predstavljene dosadašnje i buduće edukacijske aktivnosti HNB-a.

Stručnjaci Hrvatske narodne banke sudjelovat će i u brojnim drugim aktivnostima kojima se obilježava Tjedan novca. Tako će u sklopu konferencije pod nazivom „Štedi, uloži i život posloži!“ u organizaciji Ministarstva financija koja se održava u ponedjeljak 18. ožujka 2024. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na panel-diskusiji sudjelovati Linardo Martinčević, savjetnik u Uredu guvernera.

Na regionalnoj konferenciji financijske pismenosti pod nazivom "Financije budućnosti: Inkluzivnost i održivost", koju u srijedu 20. ožujka 2024. organizira Ekonomski fakultet u Zagrebu, na panelu pod nazivom "Financijsko osnaživanje žena: Samopouzdanjem do uspjeha" sudjelovat će viceguverner Hrvatske narodne banke Bojan Fras. Također, na Festivalu financijske pismenosti na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu koji se održava tijekom Tjedna novca na HNB-ovom informativnom pultu svi će se posjetitelji putem edukativnih materijala i razgovora sa stručnjacima iz Hrvatske narodne banke moći informirati o važnosti financijske pismenosti.

Tijekom tjedna novca održat će se i niz predavanja za fakultete i škole u sklopu suradnje s Hrvatskom gospodarskom komorom na projektu "Više znamo, bolje razumijemo", tijekom kojeg će izlaganje održati Ana Pisačić, savjetnica u Uredu za praćenje zaštite potrošača.

Isto tako, na panel-raspravi "Štedi, uloži i život posloži!", koja će se održati u petak 22.ožujka 2024. u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, o važnosti štednje sudjelovat će Josip Pintarić, savjetnik u Uredu za praćenje zaštite potrošača.

Hrvatska narodna banka cijeli će tjedan za učenike i studente održavati edukativna izlaganja u organizaciji Centra za posjetitelje HNB-a, a središnji događaj obilježavanja Svjetskog tjedna novca u HNB-u i ove će godine biti Velika učenička debata, koja će se održati 21. ožujka 2024. u Okrugloj dvorani. U 8. Velikoj učeničkoj debati na temu "Ranjive društvene skupine u vrtlogu osobnih financija" debatirat će članovi Hrvatskoga debatnog društva, a pridružit će im se i srednjoškolci iz Zagreba i drugih hrvatskih gradova.