Znanstveni skup u spomen na prof. emer. dr. Peru Jurkovića

Objavljeno: 3.3.2016.

U suradnji Hrvatske narodne banke, Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Rifina, a uz sudjelovanje brojnih ekonomista, predstavnika iz sveučilišne zajednice, poslovnih i političkih krugova, u Hrvatskoj narodnoj banci održan je 3. ožujka 2016. znanstveni skup u spomen na prof. emer. dr. Peru Jurkovića, guvernera HNB-a za čijeg je mandata uvedena kuna kao nacionalna valuta. Tom prigodom predstavljeni su i radovi znanstvenika objavljeni u najnovijem broju časopisa Ekonomija.

Na skupu su sudjelovali dr. sc. Zdravko Marić, ministar financija, prof. dr. Lajoš Žager, dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. Zoran Jašić, bivši ministar financija, dr. Guste Santini, glavni urednik časopisa Ekonomija i dr. Hrvoje Šimović s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Otvarajući skup, zamjenik guvernera Relja Martić istaknuo je važan doprinos prof. Pere Jurkovića razvoju hrvatske središnje banke, Ekonomskog fakulteta i novčanog sustava Republike Hrvatske u cjelini. Naglasio je da je u njegovu mandatu uvedena kuna, uređeno područje deviznog poslovanja i platnog prometa te bankovnog sustava. Dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Lajoš Žager istaknuo je znanstveni i mentorski rad prof. Jurkovića, čime je pridonio kvaliteti rada Ekonomskog fakulteta, a na kojem mu je fakultet zahvalio ustanovivši nagradu za mlade znanstvenike koja nosi ime toga cijenjenog profesora. Bivši ministar financija Zoran Jašić, prisjećajući se vremena u kojima je surađivao s prof. Jurkovićem, ponovio je poruku koju je prof. Jurković znao često izreći, a to je da stabilnost valute nije sve, ali jest pretpostavka za sve, te uputio na nužnost provođenja realnih reforma u Hrvatskoj.

Govoreći o mogućnostima djelovanja fiskalne politike u maloj i otvorenoj ekonomiji, ministar financija Zdravko Marić poručio je da će fiskalna politika odgovoriti na izazove koje pred nju postavlja javni dug na način da će ga stabilizirati i smanjiti, odnosno svesti proračunski manjak u održivi okvir od 3% BDP-a. Također, jednako važnim ocijenio je unaprjeđenje potencijala hrvatskoga gospodarstva.

Profesor Mladen Vedriš ponajviše se zadržao na tematici provođenja reforma te istaknuo da se one trebaju temeljiti na kvalitetnim ocjenama i znanstvenim analizama, no da bi bile uspješne, potrebno je i da se na njima ustraje.

U drugom dijelu konferencije, uz otvorenu raspravu, predstavljeni su znanstveni radovi autora za novi broj časopisa Ekonomija.