Obavijest – Neovlaštena ponuda sklapanja ugovora za platne kartice stranog izdavatelja (MasterCard)

Objavljeno: 26.8.2016.

Hrvatska narodna banka upozorila je dana 18. rujna 2015. korisnike platnih usluga (potrošače i poslovne subjekte) da su tvrtke "Roginić-promet" j.d.o.o. (Štrucljevo, općina Sveti Križ Začretje) i „Tani usluge“ j.d.o.o. (Zagreb, Pantovčak 50) usluge sklapanja ugovora o platnim karticama (MasterCard) stranog izdavatelja nudile neovlašteno.

Ovom prilikom Hrvatska narodna banka upozorava korisnike platnih usluga (potrošače i poslovne subjekte) o neovlaštenom pružanju usluge sklapanja ugovora o platnim karticama (MasterCard) stranog izdavatelja "PPRO Financial Limited" od strane tvrtke "Roma tim" j.d.o.o. (Zaprešić, Bana Josipa Jelačića 48).

Naime, u Republici Hrvatskoj platne usluge mogu pružati institucije kojima je Hrvatska narodna banka izdala odobrenje za rad ili odobrenje za pružanje tih usluga, kao i institucije iz država članica Europske unije koje su odobrenje dobile od nadležnih tijela tih država članica. Međutim, prije započinjanja poslovne aktivnosti vezane uz platne usluge na području Republike Hrvatske nužno je ispuniti preduvjete propisane važećim zakonima. Tako se u skladu s odredbama Zakona o platnom prometu („Narodne novine“, br. 133/2009. i 136/2012.), Zakona o elektroničkom novcu („Narodne novine“, br. 139/2010.) i Zakona o kreditnim institucijama („Narodne novine“, br. 159/2013., 19/2015. i 102/2015.) prekogranično pružanje platnih usluga na području Republike Hrvatske može započeti tek nakon što Hrvatska narodna banka kao nadležno tijelo zaprimi obavijest (notifikaciju) od nadležnog tijela matične države članice o namjeri pružanja platnih usluga u Republici Hrvatskoj. Platne usluge na području Republike Hrvatske ovlaštene institucije iz država članica Europske unije mogu pružati neposredno, preko podružnice, i putem zastupnika.

Hrvatska narodna banka, kao nadležno tijelo u Republici Hrvatskoj, zaprimila je dana 22. listopada 2015. od nadležnog tijela iz Velike Britanije (Financial Conduct Authority) notifikaciju za tvrtku "PPRO Financial Limited", koja je licencirana institucija za elektronički novac osnovana u Velikoj Britaniji i koja od tog datuma može neposredno pružati usluge na području Republike Hrvatske.

Međutim, nadležno tijelo iz Velike Britanije (Financial Conduct Authority) potvrdilo je da tvrtka "Roma tim" j.d.o.o. (Zaprešić, Bana Josipa Jelačića 48) nije zastupnik društva "PPRO Financial Limited". Drugim riječima, društvo se lažno oglašava te neovlašteno nudi usluge sklapanja ugovora o platnim karticama (MasterCard) na području Republike Hrvatske.

Napominjemo da Hrvatska narodna banka na svojim internetskim stranicama vodi evidenciju ovlaštenih institucija iz država članica Europske unije za koje je zaprimila notifikacije te njihovih zastupnika. Navedena je evidencija dostupna na internetskim stranicama HNB-a u rubrici Notifikacije iz država članica.