Aktivnosti

Na osječkom Ekonomskom fakultetu: o sprječavanju pranja novca

Na osječkom Ekonomskom fakultetu: o sprječavanju pranja novca

Objavljeno: 24.3.2017.

U povodu obilježavanja Europskog tjedna novca predsjednica Odbora Hrvatske narodne banke za sprječavanje pranja novca i sprječavanje financiranja terorizma Marcela Kir održala je 15. ožujka 2017. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku predavanje o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Izlaganje je bilo posvećeno temama koje se odnose na FATF (engl. Financial Action Task Force) i njegove standarde te Moneyval (engl. Committee of Experts on the Evaluation of Anti-Money Laundering Measures and the Financing of Terrorism). Marcela Kir objasnila je i sustav sprječavanja pranja novca i sprječavanja financiranja terorizma u Republici Hrvatskoj te evaluaciju tog sustava. U osvrtu na propise kojima se uređuje ta problematika pojasnila je posebno i nadležnosti HNB-a. Na brojnim primjerima iz inozemstva i Hrvatske ukazala je na zabilježene slučajeve pranja novca, što je potaknulo najviše pitanja. U zaključku predavanja izložila je razliku između pranja novca i financiranja terorizma prema motivu, izvoru sredstava te iznosu novca koji je u pitanju. Osim toga, istaknula je osnovno pitanje u pogledu pranja novca: Odakle taj novac dolazi?, kao i  temeljno pitanje koje se nameće u kontekstu financiranja terorizma: Kuda taj novac odlazi?.

Ovo izlaganje jedno je u nizu predavanja koja je u povodu obilježavanja Europskog tjedna novca u razdoblju od 14. do 16. ožujka 2017. organizirala studentska udruga Ekonomskog fakulteta u Osijeku Financijski impuls. Brojni predavači iz javnog i privatnog sektora izlagali su tom prigodom o temama iz područja financija:  inside tradingu, inicijalnoj javnoj ponudi, preuzimanju u turizmu, investicijskom ulaganju u zlato, poreznim prijevarama kod PDV-a, financijskoj pismenosti u Hrvatskoj, upravljanju novcem u računovodstvu i financijama te o tome što se može učiniti sa svojim novcem.

Stručnjaci Hrvatske narodne banke redovito sudjeluju u aktivnostima raznih institucija povezanima s financijskom pismenosti, pa je tako prošle godine u Europskom tjednu novca na Ekonomskom fakultetu u Osijeku Petra Poldrugač održala radionicu pod nazivom "Novčanica – original ili krivotvorina".